Probier doch mal! - Polnischer Punsch Spróbujcie ! - Polski poncz!
Probier doch mal! - Polnischer Punsch
Spróbujcie ! - Polski poncz!
![]() |
Grzanka |
Czy ktoś kiedyś słyszał o polskiej odmianie Punsch? -Jest to tak zwana Grzanka. Ja dowiedziałam się o tym pierwszy raz z niemieckiego magazynu. Grzanka to zamiast grzanego winka to prostu grzana wódka wymieszana z masłem, miodem i cukrem. Przepis pochodzi od rodziny, która mieszkała w Wawszawie, a dotarł aż do Hamburga. Rozpowszechnił się również w Ameryce i Australii.
Jeżeli chodzi o ilośc, to Grzankę piję się jako Schnaps - czyli ilość małego kieliszka (po polsku powiedziałabym jednego szybkiego). Jednak Grzanka podawana jest w filiżankach do espresso, oczywiście co odważniejsi mogą spróbować filiżanki do cappuccino. :) tradycyjnie powinnoby się wypić taki trunek w wieczór przed świętami.
Przepis podaję na dole.
Für 4-6 Personen (800 ml):
2 gehäufte EL Zucker
1 Flasche Korn oder Wodka
ca. 90 g Butter
1 EL Honig
Zucker in einen Topf streuen, so dass der Boden gleichmäßig davon bedeckt ist. Auf dem Herd erhitzen, bis der Zucker goldbraun karamellisiert – nicht rühren, nicht bewegen. Den Topf vom Herd ziehen und mit dem Korn ablöschen. Vorsicht, das blubbert heftig und kann ein wenig spritzen. Einmal kurz aufkochen und dabei ab und zu rühren, bis der Zucker sich aufgelöst hat. Butter und Honig zugeben, umrühren und sehr heiß aus (kleinen) Tassen trinken.
Znalazłam również wersję w kakao:
- 0,5 l wódki
- duża łyżka cukru
- kawałek masła-plasterek grubości ok 1-2 cm
- czekolada-ja daję gorzką
- ewentualnie 0,5 łyżeczki kakao
- 1Cukier upalić na brąz. Dodać kawałek masła,czekoladę i kakao.
- 2Kiedy się rozpuści dolać trochę wody i gotować,aż powstanie jednolita,rozpuszczona masa.
- 3Odstawić z ognia i ostrożnie wlewać wódkę,zagotować do pierwszego wrzenia.
- 4Gorąco polecam ;)
Komentarze
Prześlij komentarz